روش بهره برداری از هاضم هوازی

 
هاضم هوازی
هاضم هوازی

ملاحظات بهره‌برداری از هاضم هوازی

در مقایسه با سیستم های هضم بی هوازی ، راهبری و بهره‌برداری یک فرایند هضم هوازی نسبتاً ساده است. این ملاحظات بهره‌برداری عمدتاً شامل:

  • کاهش PH
  • مشکلات تشکیل کف
  •  کیفیت سوپرناتانت
  • قابلیت آبگیری لجن هضم شده می‌باشد

 کاهش PH در فاضلاب

کاهش PH و قلیاییت آب در هاضم های هوازی در زمان‌های ماند بالا مشاهده می‌شود. این کاهش ناشی از تشکیل اسیدی است که طی فرایند نیتریفیکاسیون ایجاد می‌گردد. مشاهده‌شده است که در pH های بالای 5/5 سیستم عملکرد خوبی دارد و مشکلی در بهره‌برداری نخواهد بود اما در PH های کمتر از این به دلیل رشد میکرو ارگانیسم های رشته‌ای، مشکلاتی در بهره‌برداری از سیستم به وجود خواهد آمد.

اگر هاضم دارای تجهیزات اختلاط و هوادهی مجزا باشد (و یا این که هواده های مکانیکی داشته باشد)، در آن صورت امکان دی نیتریفیکاسیون در یک فرایند بسته وجود خواهد داشت (با خاموش کردن هواده های مکانیکی). فرایند دی نیترو یفیکاسیون قلیاییت تولید می‌کند و به این ترتیب از کاهش قابل‌توجه PH جلوگیری به عمل می‌آید. اگر لجن ورودی دارای قلیاییت خیلی کمی باشد و نتوان PH را بالای 5/5 نگه داشت، تمهیداتی در راستای افزایش قلیاییت از طریق افزودن مواد شیمیایی در نظر گرفته می‌شود.

 مشکلات تشکیل کف در فاضلاب

تشکیل کف در هاضم­ هوازی
تشکیل کف در هاضم هوازی

تشکیل کف ممکن است در هاضم هوازی در طی دوره‌های آب و هوایی گرم صورت گیرد. علت این امر عمدتاً نرخ‌های بالای بار آلی ست که در فصول گرم افزایش می یابد. تشکیل کف در هاضم های که از سیستم هوادهی سطحی استفاده می‌کنند بیشتر دیده می‌شود. معمولاً برای کنترل این مشکل در هنگام بهره‌برداری از تجهیزات فواره‌ای استفاده می‌کنند که با پخش کردن آب توسط این تجهیزات مشکلات از تشکیل کف جلوگیری به عمل می‌آید.

رشد میکرو اورگانیسم های رشته ای نیز می‌تواند باعث تشدید تشکیل کف گردد. روش‌های کنترلی برای مقابله با این امر شامل:

  1. کلر زنی جریان ورودی هاضم است. این کلر در قسمت ورودی باعث نابود شدن میکرو ارگانیسم های رشته‌ای در همان ابتدا می‌شود تا در فرایند مشکل ایجاد نکنند
  2. خاموش کردن تجهیزات هوادهی نیز می‌تواند با قرار دادن موقت لجن در حالت بی‌هوازی این میکرو ارگانیسم را از بین ببرد.

 کیفیت سوپر ناتانت 

سوپرناتانت در هاضم­ هوازی
سوپر ناتانت در هاضم­ هوازی

یکی از مزایای هضم هوازی نسبت به بی هوازی، کیفیت بهتر سوپر ناتانت است.

به‌ویژه در زمانی که جداسازی جامدات از مایع در یک تغلیظ کننده ثقلی لجن و یا توسط سایر تجهیزات مکانیکی صورت گیرد، این تفاوت کیفیت مشهودتر خواهد بود. جدول زیر ویژگی‌های سوپر ناتانت حاصل از هاضم هوازی را نشان می‌دهد.

پارامتر

دامنه

BOD

150-25

COD

300-20

جامدات معلق

300-25

Ph

8/7-6

ویژگی‌های سوپرناتانت حاصل از هاضم هوازی

ازآنجاکه سوپر ناتانت معمولاً به ابتدای تصفیه خانه باز چرخش می‌شود، بارگذاری واقعی ناشی از این مواد بر حوضچه های هوادهی به وسیله BOD محلول نشان داده‌شده است؛ که معمولاً کمتر از قدرت آلی فاضلاب است.

جامدات معلق بار زیادی به حوضچه هوادهی اضافه نمی‌کنند، زیرا جامدات در این حوضچه در مرحله خود تخریبی قرار دارند. باوجوداین، یک هاضم هوازی با راهبری خوب قادر است سوپر ناتانت خروجی با غلظت جامدات معلق کمتر از mg/L 150 تولید نمایند که غلظت مناسبی محسوب می‌گردد.

4)     قابلیت آبگیری لجن هضم شده :

آبگیری لجن هضم شده به روش هوازی با استفاده از فیلتر پرسی فشاری، کیکی با 14 تا 22 درصد جامدات تولید می‌کند. البته ویژگی آبگیری ثابت نیست و با تغییر شرایط هاضم ویژگی آبگیری نیز ممکن است تغییر کند.

به طور عمده این روش تحت تأثیر میزان اختلاط تامین شده در خلال فرایند هضم است؛ زیرا درجه بالای اختلاط، ساختار لخته‌های جامدات را تخریب می‌کند. در صورتی که داده‌های مطالعات مقیاس پایلوت چیزی غیر از این را نشان دهد، توصیه می‌شود برای طراحی تسهیلات مکانیکی آبگیری لجن از معیارهای محافظه کارانه تری استفاده شود.

منبع: کتاب فرآیند های پردازش لجن فاضلاب -ای اس کرو خسکی

شرکت زادآب به عنوان تولیدکننده تجهیزات آب و فاضلاب آماده ارائه مشاوره رایگان به شما عزیزان می باشد. در صورت نیاز به مشاوره با کارشناسان ما تماس حاصل فرمایید.

021-55256411-12

0912-4349929