جامدات زیستی چیست؟ استفاده سودمند از جامدات زیستی ؟

 
جامدات زیستی
جامدات زیستی

 جامدات زیستی فاضلابی

به طور کلی لجن فرآوری شده به عنوان یک اصلاح کننده سودمند خاک شناخته شده می باشد. هنگامی که این مواد به خاک اضافه می شوند، مواد مغذی را به آن اضافه کرده و ویژگی‌های خاک را بهبود می بخشند. با توجه به نیازهای کشاورزی، این منافع حتی به وسیله لجن کم پوست شده که ویژگی‌های فیزیکی، شیمیایی و زیستی خاک را ارتقا می‌دهند بیشتر می‌شود.

جامدات زیستی در تصفیه فاضلاب

زیست توده کم پوست نشده دارای قابلیت بالای تأمین ماده مغذی بوده و به سرعت و به آسانی در خاک تجزیه می‌گردند. این تجزیه سریع می‌تواند مقادیر زیادی نیتروژن و فسفر برای استفاده آنی محصولات فراهم کند.

از سوی دیگر لجن کمپوست شده مواد آلی پایدار زیادی را حفظ می‌کند که به‌کندی تجزیه می‌گردد. به همین جهت نسبت به زیست توده کمپوست نشده، مواد مغذی را کندتر و یکنواخت‌تر آزاد می‌کنند؛ بنابراین لجن فرآوری و کمپوست شده یک منبع بلندمدت از مواد مغزی که دارای نرخ انتشار کند هستند را فراهم می‌کنند.

کمپوست تنها یک‌شکل از جامدات زیستی است که می‌توان آن را به طور سودمند مورد استفاده قرارداد.

با تدوین جنبه‌های زیست‌محیطی و بهداشت عمومی مرتبط با این مواد، بسیاری دیگر از انواع جامدات زیستی نظیر تثبیت‌شده به روش قلیایی، تثبیت‌شده به روش حرارت دهی و جامدات زیستی گرانول شده و نیز نوع دیگری از این مواد به صورت مایع که کمتر پردازش شده‌اند، قابل‌استفاده است.

آژانس حفاظت از محیط زیست امریکا در سال 1999 گزارش کرده است که تقریباً 6.9 میلیون تن جامدات خشک لجن فاضلاب در سال 1998 تولیدشده که از این مقدار 60 درصد مورد استفاده سودمند قرار گرفت و 40 درصد بدون این که تلاشی برای بازیابی مواد مغذی و سایر مواد ارزشمند آن صورت گیرد دفع شد.

قوانینی که بر استفاده از این مواد ارزشمند اثر می‌گذارد شامل تأثیر غیرمستقیم از قانون آب سالم (1977 و 1987) و قانون ممنوعیت انباشت در اقیانوس (1988) و تأثیر مستقیم مربوط به بخش 503 قانون CFR40 می‌باشد.

این بخش که در سال 1993 تدوین‌شده است مقررات مربوط به کاربرد و دفع جامدات زیستی را به وضوح تعریف کرده و به ابزاری مفید برای مدیران این بخش در امور تجاری تبدیل کرده است.

الزامات استفاده سودمند جامدات زیستی

تحت مفاد اصلاحیه قانون آب سالم، آژانس حفاظت محیط  زیست امریکا در سال 1993 بنا بر 40 کد قانون فدرال، استانداردهایی را برای استفاده یا دفع لجن فاضلاب تدوین نمود. هدف از تنظیم این قوانین، تضمین این نکته است که لجن فاضلاب به روشی استفاده یا دفع شود که سلامت انسان و محیط زیست را حفاظت کند.

حدود آلاینده

برای تعیین کیفیت کلی جامدات زیستی سه پارامتر معمولا مورد ارزیابی قرار می‌گیرد که به شرح زیر است:

  •  سطح آلاینده‌ها (فلزات)
  •  سطوح کیفی به لحاظ دانسته پاتوژن
  •  کاهش جذب ناقلی

•    سطح آلاینده‌ها 

برای فراهم کردن امکان کاربرد این مواد باکیفیت متغیر در زمین، بخش 503 حدود مختلفی از غلظت آلاینده‌ها را به فراخور کاربرد و دفع ارائه کرده است: حدود سقف غلظت آلاینده، نرخ‌های بارگذاری تجمعی آلاینده و نرخ بارگذاری سالانه آلاینده بر مبنای وزن خشک.

حدود سقف غلظت آلاینده باید برای جامدات زیستی که در زمین به کار می‌روند و نیز آن دسته‌ای که برای فروش به صورت فله و یا به شکل بسته‌بندی ارائه می‌شوند به طور تمام و کمال اعمال شود.

نرخ‌های بارگذاری تجمعی آلاینده برای جامدات زیستی توده‌ای به کار می‌رود. این حد از استاندارد حداکثر غلظت‌های مربوطه را داراست، ولی حدود سقف غلظت آلاینده را برآورده نمی‌کند. در حقیقت این میزان‌ها مقدار آلاینده موجود در توده زیستی برای کارکرد در یک ناحیه از زمین برای کل طول عمر مکان کاربرد دارند

نرخ‌های سالانه بارگذاری آلاینده برای جامدات زیستی که حدود حداکثر غلظت مربوطه به خود را داراست. این دسته به صورت بسته‌بندی درآمده و به مالک‌های منازل فروخته می شود.

• کاهش پاتوژن ها

دومین پارامتر در تعیین کیفیت جامدات زیستی وجود یا عدم وجود پاتوژن های نظیر باکتری سالمونلا، ویروس‌های روده‌ای و تخمک زنده کرم است. زیست توده‌های تثبیت‌شده بر اساس سطح حضور پاتوژن به دو کلاس A و B طبقه‌بندی می‌شوند. در صورتی که پاتوژن عملا کمتر از سطوح قابل شناسایی باشند، جامدات زیستی دارای کلاس A

خواهند بود. انواع لجن‌های تثبیت‌شده که برای کاربرد در زمین، چمنزارها یا باغچه‌های خانگی به صورت بسته‌بندی فروخته و عرضه می‌شوند، باید از کلاس A برخوردار باشند.

اگر پاتوژن ها تا سطوحی کاهش یابند که تا زمانی که برای جلوگیری از مواجهه با آن‌ها پس از کاربرد در زمین اعمالی صورت گیرد که برای سلامت عموم و محیط زیست خطر نداشته باشند، جامدات زیستی کلاس B نامیده می‌شوند.

•کاهش جذب ناقلین

جذابیت با بیومس برای ناقلین که جانوران و حشراتی نظیر جوندگان، مگس و پرندگان می‌باشد، سومین پارامتر کیفیت جامدات زیستی است. بخش 503 ده گزینه برای کاهش جذب ناقلین ارائه کرده است که شامل برخی از فرایندهای تثبیت است که پاتوژن ها را کاهش می‌دهد؛ بنابراین در یک طرح قابل‌قبول، کارکرد جامدات زیستی کلاس B در زمین، روش‌های کاهش جذب ناقلین را می‌توان با روش‌های کاهش پاتوژن تلفیق کرد.

استفاده از جامدات زیستی
استفاده از جامدات زیستی

فعالیت‌های مدیریتی

چهار فعالیت مدیریتی برای کاربرد جامدات زیستی توده‌ای که دارای کیفیت غیر استثنایی هستند در زمین مشخص‌شده است:

  1. اگر بر روی گونه‌های تهدید شده و در معرض خطر یا زیستگاه‌های بحرانی مشخص شده آنها اثرگذار باشد، ممنوع است
  2. جامدات زیستی فله‌ای فاقد کیفیت استثنایی را نباید در زمین‌های سیلابی، یخ‌زده یا پوشیده با برف که امکان وارد نمودن مواد به تالاب‌ها یا سایر آب‌ها رادارند، نباید در زمین به کاربرد، مگر اینکه مجوز مسئولان قانونی وجود داشته باشد
  3.  کاربرد آن‌ها در زمین‌های کشاورزی، جنگل یا مکان‌های احیایی که در فاصله 10 متری از آب‌های منطقه باشد، ممنوع است مگر اینکه مجوز مسئولان قانونی وجود داشته باشد.
  4.  این جامدات باید فقط در نرخی برابر یا کمتر از نرخ زراعی در مکان به‌کاربرده شود، این نرخ برای تأمین مقدار نیتروژن موردنیاز برای محصولات و گیاهان می‌باشد.
استفاده از جامدات زیستی
استفاده از جامدات زیستی

منبع: کتاب تصفیه فاضلاب های صنعتی

شرکت زادآب به عنوان تولیدکننده تجهیزات آب و فاضلاب آماده ارائه مشاوره رایگان به شما عزیزان می باشد. در صورت نیاز به مشاوره با کارشناسان ما تماس حاصل فرمایید.

021-55256411-12

0912-4349929